licha

Trimmen doe ik op een niet-invasieve wijze.
Dit betekent dat ik, naast katvriendelijk, ook huid- en vachtvriendelijk werk en dat voornamelijk alleen de probleemgebieden intensief worden aangepakt en de vacht verder goed wordt doorgekamd.

Katvriendelijk betekent voor mij dat ik de kat kalm en vriendelijk zal benaderen en behandelen, waardoor angst en stress zoveel mogelijk voorkomen wordt.
De kat zal getrimd worden op een eigen, ongewassen (liefst met haren) kleedje of dekentje, omdat dit zijn/haar eigen geur heeft, hierdoor zal angst en stress ook voorkomen kunnen worden en zal de kat zich sneller meer op zijn/haar gemak voelen.
Ook stel ik het op prijs als de eigenaar, vertrouwd voor de kat, bij de trimbeurt aanwezig is.
Ik gebruik absoluut geen beugel om de kat te fixeren en wanneer blijkt dat de kat het echt genoeg vind dan zal er een vervolgafspraak gemaakt dienen te worden.
Wanneer een kat zich moeilijk laat trimmen en er het vermoeden is van een andere oorzaak hiervoor, dan het trimmen op zich, dan zal ik adviseren eerst met de kat een bezoekje aan de dierenarts te brengen.
Eventueel kan de trimbehandeling, bij en/of onder toeziend oog van de dierenarts, voortgezet worden, mits u dit op prijs stelt.
Met huid- en vachtvriendelijk trimmen bedoel ik dat ik niet zal ontwollen, de kat alleen geheel scheer als er een noodzaak toe is, zoals b.v. bij erge klitten, ernstige vervilting of op medisch advies.
Ontwollen kan na enige tijd leiden tot vachtschade, waardoor uw kat meer kan gaan verharen en sneller klitten zal ontwikkelen, door geheel te scheren kan een kat zowel vacht- als huidschade oplopen.
De wolharen van een kat groeien gefaseerd, wat betekent dat deze haren nooit allemaal tegelijk groeien, maar in fases.
Bij het ontwollen wordt de groeicyclus van de wolharen verstoord en zullen de haarknopjes, die zorgen voor groei en productie van wolharen, direct nieuwe wolharen gaan produceren.
Hierdoor ontstaat er eigenlijk een nieuwe verharingscyclus, waarmee je permanente rui kunt veroorzaken, plus dat de wolharen in slechtere kwaliteit terug komen, met als gevolg nog sneller klitten dan voorheen.
Daarnaast vormt wolhaar, samen met de dekharen, een bescherming voor het lichaam en de huid tegen schadelijke invloeden van buitenaf.
Zo zorgt de vacht o.a. voor:

> Isolatie, waardoor het lichaam van de kat in zowel warme als koude omstandigheden op de gewenste constante temperatuur gehouden kan worden.

> Voeding voor huid en vacht, wolharen zorgen nl. voor het transport van voedingsstoffen naar huid en haren (vocht en talg).

> Bescherming van het lichaam en de huid tegen de zon/schadelijke zonnestralen (UV-A en UV-B) en zoals we het noemen, mechanische schade.

Hier valt b.v. onder krabben, nageltjes, prikkeldraad, takjes, doorns, etc.
Wanneer de kale huid door één van deze feiten wordt beschadigd, biedt dit een kans voor bacteriën, virussen, schimmels, etc. het lichaam binnen te dringen met vaak ontstekingen/infecties als gevolg.
Vachtbehoud is dus erg belangrijk voor de algehele lichamelijke gezondheid van de kat.